Triple proposta televisiva

Avui trec el meu costat de crític televisiu per recomanar-vos tres programes que últimament segueixo bastant. Comencem, per ordre alfabètic:

Assumptes Interns: Nova producció de Barça TV per descobrir-nos aspectes poc coneguts i mediàtics del dia a dia del club, indrets que no havíem vist mai i aspectes que sempre havíem passat per alt. En cada entrega -de 25 minuts de durada- segueixen la jornada laboral de 3 treballadors del Barça i nosaltres ens fem una idea de la seva rutina diària, fonamental -en la justa proporció- pel funcionament d'una institució amb les característiques que té el FCB. Podríem dir que té un estil similar a Porta 104, un altre dels espais més emblemàtics de Barça TV.


Captura de la careta del programa

El programa té una periodicitat quinzenal i s'estrena els dijous a les 23h, però van fent remissions al llarg de la setmana. De moment, n'han passat 2, que han servit per presentar-nos al Txema Corbella -encarregat de material del primer equip de futbol-, un guia del FCB Museu, el responsable del torn de matí de l'OAB, el director tècnic de la secció de patinatge artístic i ballet sobre gel, un cambrer d'un restaurant italià que també forma part de la plantilla rugbi o el Toni Caparrós, que és el fisioterapeuta del primer equip de bàsquet. Si us els perdeu, podeu buscar-los a Youtube o en alguna web blaugrana -com aquesta- que pengi programes de la TV oficial del Barça.

Per fer-ne un tastet, en aquest vídeo teniu un extracte de la primera entrega. I aquí el programa sencer.

-------------------------------------

Informe Robinson: Aquest ja és un programa més conegut, en part per la veterania -tot i que es va estrenar l'octubre de 2007, que duri més d'una temporada ja és una fita en la televisió actual-, en part per la repercussió que han tingut alguns dels reportatges i entrevistes que ha emès.

Aquí està molt seriós, però és un paio obert

Considero que és un producte televisiu interessant pel resultat final que ofereix a l'espectador. No sé com s'ho fa, però Michael Robinson i el seu equip aconsegueixen crear una complicitat molt autèntica amb els protagonistes dels seus treballs que fa que t'endinsis en la seva intimitat i descobreixis un personatge del món de l'esport un pèl diferent al que has vist en el terreny de joc. Prova de la seva qualitat és que va rebre un Ondas el 2009 com a millor programa d'actualitat de la temporada.

Cada final de més hi ha una nova entrega a Canal +, però els no abonats -com un servidor- tenim el recurs de la web per poder gaudir d'una visió més pausada i propera de gent que forma part del món de l'esport. Com a exemple, us puc recomanar els reportatges sobre Joaquín Caparrós, Xavi Hernández & Andrés Iniesta o el de Víctor Valdés, que són els que he vist amb més deteniment.

-------------------------------------

Quèquicom: En darrer lloc, el programa menys mainstream dels 3 d'aquesta entrada. I ho dic, més que res, per la seva temàtica, ja que tracta sobre qüestions de ciència, tècnica i altres disciplines més o menys intel·lectuals, però sempre lligades amb el nostre dia a dia. El millor de tot plegat és que el llenguatge televisiu que utilitza és molt didàctic, entenedor i proper a l'espectador mitjà, a través de vocabulari estàndard -tot i que també recorren al tècnic quan es necessari-, exemples pràctics -com la realitat augmentada- i moltes imatges per fer arribar el missatge i l'explicació de forma clara i precisa. D'aquesta manera, aconsegueixen cridar l'atenció i despertar l'interès del públic, que és interpel·lat freqüentment per part dels presentadors del programa.


El podeu veure els dimecres al vespre al 33, als voltants de les 21:30h, tot i que els dissabtes al migdia el repeteixen. Té una durada d'una mitja hora i gira al voltant d'un tema central, del qual en pot derivar algun de secundari. Pel format, em recorda a espais de temàtica similar que s'han emès a Discovery Channel, per tant, garanteix passar una bona estona.

Per a mi, aquest és un bon exemple del que ha de ser un programa de televisió pública, que educa i a la vegada entreté, sense gaires artificis -només els necessaris- ni pretensions desmesurades. En aquest sentit, és una llàstima que tingui tanta poca promoció i ni s'hagi intentat emetre'l per TV3. Com a contrapartida, a la seva pàgina web estan penjats la majoria de reportatges, ordenats per data i amb un títol bastant descriptiu. Si en veieu algun, segurament acabareu amb aquella genial sensació d'haver aprés coses molt interessants i que, probablement, no us havíeu plantejat mai.

2 comentaris:

Rubén Gutierrez ha dit...

Nunca he visto el Assumpets interns, tomo nota.

El que qui com tiene programas muy muy buenos ;)

Uri ha dit...

Ya me dirás que te parece el AI.

Mañana el Quèquicom coincide con el Barça, así que tocará tirar de la reemision del sábado.