Escapada a Bèlgica - Dia 4

L'últim dia d'un viatge sempre és el més estrany, per allò que ets conscient que se t'acaba l'estada i tot t'ho mires amb una mica de tristor.

Malgrat tot, no era pla de quedar-se melangiós a l'habitació de l'hotel, contemplant les maletes més plenes del que van arribar, així que vam sortir als carrers de Brussel·les per acabar de descobrir les façanes amb dibuixos de còmic que ens faltaven, per comprar regals i per fer temps fins l'hora d'anar cap a l'aeroport.

Ja que era el darrer esmorzar, s'havia d'aprofitar. I a fe que ho vam fer, perquè va caure gairebé de tot i amb molta calma per assaborir-ho com toca. A més, per primera vegada, hi havia mini donuts...


Amb l'estómac ple, vam pujar a la 7ª planta de l'hotel per fer una ullada al gimnàs, que estava ben equipat amb totes les màquines i material de Technogym. Després vam fer les maletes -van tancar i no ens vam passar dels 20kg-, les vam deixar a recepció i vam fer el chek out.

Sobre les 11h vam començar l'últim passeig per Brussel·les, farcit de molts i bons avistaments. Era dilluns i em va sorprendre veure molts nens pel carrer, a saber quin horari escolar tenen.

Amb totes les façanes de còmic vistes, el següent pas va ser comprar xocolata i cervesa. Una feina complicada pel primer aliment, ja que hi ha moltes botigues i mil formes de vendre-te-la. Al final vam trobar una botiga a la plaça de l'Agora, al costat de l'ambaixada d'Andorra. Diria que es diu Planet Chocolate i tenen uns preus i uns packs molt interessants, et donen a provar la xocolata que vulguis endur-te i la noia que ens va atendre va ser molt i molt amable. A més, era d'origen llatinoamericà i ens ho podia explicar tot en castellà.


Per les cerveses vam anar a dues botigues especialitzades i amb bons preus. Com jo no hi entenc gairebé res -tot i que aquests dies he rebut unes classes intensives-, no us puc donar molts detalls, només apuntar que hi ha més varietats de les que podia arribar a imaginar.


Com que anàvem força carregats, vam passar per l'hotel per farcir encara més les maletes i després vam anar a la recerca i captura -fotogràfica- de l'estàtua del gos pixaner, la més desconeguda de les tres que canvien l'aigua a les olives. Com que la noia de la botiga de xocolata no sabia on era, després ens hi vam apropar per donar-li un mapa i així el pogués anar a descobrir.


Com que encara ens faltaven unes hores per marxar cap a l'aeroport, vam fer una última visita al Delirium Café, que només tenia obert el soterrani, aquest cop amb la música a un volum més civilitzat. Diria que va ser l'estada més profitosa de les quatre que hem fet.

I a les 17h vam recollir les maletes i vam agafar el tren cap a l'aeroport. No us mateu a buscar taquilles a l'estació central, ja ho vam fer nosaltres i res de res. Al final vam comprar el bitllet a la revisora -al mateix preu-, que l'has de mostrar a l'andana si vols sortir sense una multa interessant. 

A l'ascensor que et porta fins a la planta de sortides vam viure una situació peculiar per partida doble. Primer va arribar un ascensor, un home s'hi va pujar i va tancar les portes ràpidament perquè ningú més hi entrés, és a dir, que va pujar sol, i els quatre que també volíem utilitzar-lo ens vam quedar amb un pam de nas. Després ja vam agafar un amb més civisme, fins que un grup de cinc ancians van pujar a la planta superior a la nostra i no hi havia manera que deixessin baixar a uns que ja hi eren. Ni el tràfic de Mitre supera tal embús!

El vol de tornada va anar una mica més ràpid del previst, no sé si perquè no estava ple. El vam passar mirant uns quants capítols de la 6ª temporada de Friends, a la qui passen els anys i segueix fent tanta gràcia com el primer dia. Apuntar que Barcelona és molt maca des de l'aire i de nit, a peu de carrer ja és una altra cosa...




Les maletes van sortir enseguida i la furgoneta d'Aparcaivola Express -una opció per aparcar el cotxe que ha funcionat molt bé- va arribar en un moment. A les 00.10h ja estava a casa.

I fins aquí l'escapada per terres belgues. Ara toca començar a pensar en el proper destí i dates, que no és fàcil. Demà, si tinc temps i ganes, ja faré l'habitual entrada amb les conclusions del viatge.

Escapada a Bèlgica - Dia 3


El tercer dia va estar dedicat a visitar Gant i Bruges via una excursió en grup contractada a l'hotel.

A les 8:30h ens havien de recollir a l'hotel, però es van retardar mitja hora. Molta ràbia, perquè havíem hagut d'esmorzar a corre-cuita. L'autocar anava ple i per poc no ens podem sentar junts. Després d'una mitja hora de trajecte -explicacions del guia i per uns auriculars- vam arribar a Gant. El senyor escèptic -el guia- ens va explicar l'Ajuntament i la Catedral i ens va donar temps lliure. Bastant maca la ciutat.


Després vam anar cap a Bruges. Primer vam passar pel parc Minnewater, ens vam aturar al Begijnhof i vam tenir temps lliure per dinar. Tot seguit vam visitar una sèrie de llocs emblemàtics de la ciutat i ens van portar a una empresa que fa tours pels canals amb un descompte d'1'10€. 


 El vam fer -trajecte de mitja hora- i després vam investigar la ciutat pel nostre compte. Anava a la recerca d'uns núvols de sucre que no vaig trobar al lloc que m'havien indicat. Com a compensació, vam anar a parar al Brug, la plaça de l'ajuntament i el lloc que més em va agradar de Bruges. Això ens va indignar moltíssim, perquè el guia en cap moment va esmentar ni ens va portar a aquest indret. A més, vam arribar 5 minuts tard de l'hora de reunió per marxar i ni ens van esperar, quan a l'hora concretada després de dinar sí que vam haver d'estar tots plegats per reprendre la visita. Menys mal que vam veure per on marxaven i els vam enganxar.



El trajecte de tornada en autocar es va fer llarg i monòton -teniem uns anglesos i escocesos al costat bastant sorollosos i una mica pimplats- i en arribar vam passar per l'hotel x descansar una estona.

Al vespre vam tornar al Delirium Café -previ pas per un frankfurt - friterie i unes voltes pel centre de Brussel·les per la nostra desorientació- que tenia la planta superior -la millor- tancada, així que vam baixar al soterrani, que té la música molt forta i està petada de gent. Vam acabar prenent l'última cervesa al carrer, de com teniem de ple de timbals el cap.



Eren gairebé les 0h i vam retornar cap a l'hotel, però abans ens vam aturar a un Leonidas per comprar un pal amb 5 maduixes banyades en xocolata negra. Boníssimes!

Amb el cansament de tot el dia que portàvem a sobre, hem dormit com uns troncs.

I ara a aprofitar les últimes hores per Brussel·les, això sí, després d'agafar forces amb un bon esmorzar!

Demà l'última crònica del viatge.

Escapada a Bèlgica - Dia 2

La segona jornada brussel·lenca ha tornat a ser molt profitosa.

M'he despertat a les 7h, coses de la rutina, i he aprofitat x posar-me al dia del que ahir no vaig tenir temps. A les 9:30h hem baixat a esmorzar, buffet lliure molt complet. He provat tot el que em venia de gust i diria que hi hem dedicat una hora. Després no hem menjat gaire cosa més durant la resta del dia. A destacar la brioixeria -la canya de la foto està boníssima- i la varietat de formatges.




A les 10h tocades hem marxat cap a Heysel. Hi hem anat en metro -bitllet de viatges ilimitats durant un dia x 4'50€-, tenen un sistema de línies curiós -bona part del trajecte està doblat i comparteixen les mateixes vies- i també utilitzen autobusos llançadora -l'hem agafat- per salvar les estacions en obres. 

Cap a les 11h hem arribat al nostre destí, a les afores de Brussel·les. A Heysel van fer l'Exposició Universal del 1958 i encara s'hi conserven alguns edificis, entre ells l'Atomium. També hi ha Mini Europe -germà de Catalunya en miniatura- una piscina amb dos tobogans gegants -plovia i encara algú s'hi banyava!-, cinemes, botigues, camps de tennis, d'entrenament de futbol i l'estadi de Heysel, tristament famós per la tragèdia de 1985.

 

Abans de pujar a l'Atomium ens hem fet les fotos típiques a l'exterior i d'altres més freaks. L'entrada ens ha costat 8€ -tenim pinta d'estudiants- i després de fer uns 15 minuts de cua, hem pujat a l'ascensor -21 persones de capacitat, però mai va ple- fins al 3r pis, que és on hi ha l'última esfera, on es pot gaudir d'unes vistes molt bones. A d'altres esferes hi havia exposicions d'art, un restaurant i escales molt llargues. Hem reposat forces prenent-nos un Actimel de la barra lliure de iogurts que hi ha a l'hotel.


Al baixar de l'Atomium -serien ja les 14:30h- plovia bastant, així que no hem trigat gaire a marxar cap a la zona de la Unió Europea, gairebé a l'altra punta de la ciutat. Amb metro hem arribat fins a l'edifici de la Comissió Europea -té forma d'X- i del Consell Europeu. Després hem visitat el Parc del Cinquantennari -molt verd, gran i majestuós-, presidit per una portalada amb una quàdriga, franquejada per dos museus, un d'història i un de l'automóbil -té cotxes de fins els anys 60-. És un altre lloc que ofereix unes vistes espectaculars de Brussel·les.



Des del parc hem baixat cap a l'altra zona amb edificis europeus, però ens ha sorprés una bona tempesta de pluja i una minsa calamarsa. Mala notícia? No, tot el contrari, perquè d'una entrada d'edifici on ens hem refugiat un moment per mirar el mapa n'ha sortit un noi molt amable -era el porter o un treballador de manteniment- que ens ha confirmat que anàvem per bon camí, ens ha recomanat un parc i una plaça amb una parada de patates fregides. 

Hem arribat a Jourdan Plein sobre les 17h i l'olor a fregit -que no fritanga- ens donava la benvinguda. La parada tenia dues dependentes atenent els clients, i malgrat l'hora, hi havia tres persones de cua a cada finestreta. Bàsicament tenen patates fregides, amb moltes salses per triar -però no hi havia allioli!-, altres productes cuinats amb oli i una mica d'entrepans. Hem triat una paperina de patates fregides amb sal i un pot de maionesa, que ens ha sortit per 2'80€ -al centre, segur que de menys qualitat, estan a 2'95€ sense salsa- i que estaven boníssimes! Al nivell de les que es fan a casa els divendres, res a veure amb les french fries que et serveixen a qualsevol restaurant. Insisteixo, boníssimes, no us les heu de perdre si aneu a Brussel·les.



Ens les hem menjat mentre passejavem i preniem el Sol per un altre parc molt bonic que hi ha darrere del Parlament Europeu, perquè els bancs estaven mullats per la pluja que havia caigut. Tot seguit hem vist l'exterior d'aquest edifici comunitari i alguns de colindants, com un gratacel -Bastion Tower- bastant macot.




A les 19h hem arribat a l'hotel per recarregar forces durant una hora. Tot seguit hem anat al Delirium Café a conèixer noves cerveses i a treure partit d'una mica de Nutella que tenia de l'esmorzar. A les 22h hem anat a un pub irlandès on ens havien dit que segurament farien el Barça, però hi havia rugbi. Això ens ha obligat a redefinir el pla: anar a buscar botigues de xocolata oberta per agafar-ne de la de mostra. L'Ana s'ha comprat la clàssica broxeta amb 5 maduixes banyades en xocolata negra -3€- i pel que diu estàvem boníssimes. Demà repetirem, després de passar per la Grand Place, que avui tornava a tenir concert i llums, però sense sincronitzar i amb pluja.


Per acabar el dia, hem visitat totes les plantes de l'hotel per veure què les diferencia de la nostra, la conclusió és que tenim la millor, almenys en quant a serveis afegits. El Barça l'hem acabat veient al final de la 1ª part per Internet, que a l'estranger mai falla.

Demà toca excursió, a la nit resum de tot plegat!

Escapada a Bèlgica - Dia 1

L'escapada comença a les 3:10 del matí, quan sona el despertador. A les 3.30 surto del pàrking i a les 4 recullo a l'Ana.

A les 5 i poc aconseguim trobar l'Aparca i vola Express, després d'estar una bona estona donant voltes per l'entorn de l'aeroport. Era fosc i estava molt amagat!

A les 5:30 facturem l'equipatge (T1), passem el control de seguretat -no em miren el portàtil i no em fan tirar l'aigua- i esperem fins a les 6:20, que és quan embarquem. L'avió surt amb 20 minuts de retard (en principi havia de ser més) i el vol dura 1 hora i 50 minuts, superat amb uns articles del Martí Perarnau i un capítol de Friends (09x18 - El de la loteria) A les 9 ja estem trepitjant l'aeroport i la recollida de maletes + compra de bitllets de tren ens reporta una hora més.



Sobre les 11 arribem a l'hotel, fem el check-in i ja ens deixen pujar a l'habitació. Espectacular, molt còmoda i farcida de detalls, igual que la resta de l'hotel, que encara no hem acabat d'inspeccionar. Tenim Nespresso, colacao belga, aigua amb gas, Coca-cola, iogurts Danone, pomes i premsa gratuïta.

A les 12 sortim de l'hotel ja ens hem instal·lat i sortim a fer una volta x descobrir el que ens queda més a prop. Amb la tonteria, s'allarga fins a les 15h. Tornem a l'hotel x descarregar algunes coses i preguntar-ne d'altres. Dinem a un restaurant que té fondue de parmesà a la carta, però al final resulta que són unes croquetes farcides d'aquest formatge. Sort que ens va advertir el cuiner. També vam demanar albergínies amb parmesà i un got ple d'aquest formatge, que ens vam acabar, clar.


 Després de dinar (16h) fem una megapatejada per intentar veure el màxim possible de parets decorades amb personatges de còmics belgues i alguns edificis emblemàtics de la ciutat. Passades les 20h anem al Delirium, la cerveseria més important de Brussel·les, que té el record Guinness per disposar de més cerveses en una carta, en concret, més de 2.000. Aprofitem per sopar un plat de formatge acompanyat de tres llesques de pa amb mantega, que s'afegeix a un gelat amb gust d'una galeta típica de Bèlgica que m'havia menjat abans.


Abans de tornar a l'hotel, passem per la Grand Place, però són les 22h tocades i l'espectacle de llums i música que fan cada nit s'ha avançat perquè feien uns concerts. Intentarem veure-ho diumenge. Tornem a l'hotel que ja són gairebé les 23h i abans d'acabar el dia navego per Internet per donar quatre detalls i senyals de vida.

Tema xocolata: N'hi ha per tot arreu i de moltíssimes varietats. A més, a molts llocs en pots agafar, ja sigui com a bombó sencer, com a restes trencades o sucant un tros de galeta en una font de xocolata desfeta. Les botigues són espectaculars i per un amant de la xocolata, això és un paradís sense fi.

En quant a avistaments, va costar fer el primer, però després la cosa va rutllar molt i molt bé. Increïble trobar-se amb una exposició temporal que ha muntat Mercedes-Benz exclusivament amb models AMG -nous i antics-, detalls de la seva història i un simulador amb el Gran Turismo 5. Estàvem sols al local i ho vam poder mirar tot amb la calma. Vaig sortir d'allà amb una barreja de felicitat i incredulitat que em va durar una bona estona.


Aquesta nit intentaré repassar el que hagi donat de si la jornada d'avui. Ara baixem a esmorzar, que hi ha buffet lliure!

A què juguem?

En la prèvia de l'últim Barça - Real Madrid, el director del diari més llegit a Espanya (esportiu, perquè us feu una idea del nivell...) va fer aquest videoblog on arribava a la conclusió que per aturar Messi, el que calia era fer-ho per la via civil o la criminal.


A dia d'avui, no tinc constància que el Comité d'Antiviolència hagi intervingut d'ofici contra aquestes declaracions que incitaven al joc brut i a la infracció de la llei. Tampoc espero que actuï una espècie de consell regulador dels mitjans de comunicació, perquè en aquest estat europeu (?) ningú amb poder democràtic s'ha preocupat per vetllar perquè els media compleixin acuradament amb les seves missions i responsabilitats socials. Són detalls com aquests els que allunyen el progrés, entre d'altres coses.

Ahir, el consell d'aquest periodista (?) sembla que se'l va fer seu el senyor Ujfalusi, com en altres ocasions se n'han apropiat jugadors de qualsevol altre equip, inclòs el Barça. La diferència és que aquesta vegada la cosa va acabar malament i el perjudicat és el millor jugador del món, així que la repercussió és grossa.


Per sort, sembla que la lesió no revesteix gaire gravetat i en uns 20 dies en Messi ja tindrà l'alta mèdica. Sé que als que no són aficionats del Barça trobaran que som uns oportunistes, però ja aniria sent hora d'aturar-nos a reflexionar sobre com eradicar aquestes accions tan violentes. Hi ha qui proposa que el lesionador sigui sancionat sense jugar durant el període de baixa de la seva víctima. Jo no aniria tan lluny, però si que basaria el seu càstig en funció del dany físic que hagués causat.

Un altre factor que ahir Guardiola va apuntar sàviament és el de la responsabilitat dels mitjans de comunicació, que jo faig extensiva a alguns entrenadors i personatges de l'entorn futbolístic. Amb personatges sinistres i comentaris insensats com el que obre el post no es fa cap favor al futbol, als aficionats i directament a la societat. Però aquí resulta que el què compta és el negoci, vendre diaris i tenir molta audiència, i com que no hi ha cap organisme que s'encarregui que tot això s'assoleixi amb bones arts, al final els resultats només poden ser uns de ben determinats.

I que consti que això no és patrimoni exclusiu del diari més venut, aquí també hi compto el seu competidor als quioscs madrilenys, els de Barcelona i qualsevol altre mitjà de comunicació que tan fàcilment (i lamentablement) oblida la gran responsabilitat i influència que exerceix sobre els seus destinataris. La temporada és llarga i hi haurà temps per parlar de la pallassada del Villarato o les desqualificacions gratuïtes i burles per a jugadors del Real Madrid i de l'Espanyol que ens acabarem trobant en les portades o en l'interior dels diaris, noticiaris i programes esportius. 

Entre tanta manca de professionalitat encara hi ha lloc per a periodistes amb rigor i que s'ajusten als codis ètics més elementals. Us deixo amb aquest enllaç com a prova.

Atac i gol (5)

Partit balsàmic, per tornar la calma a alguns que la van perdre el dissabte. A mi el que em preocupa de veritat és el de diumenge al Vicente Calderón, més que res per com ens ha anat els últims dos anys i per l'estat físic poc òptim que tenen uns quants jugadors del Barça.


Avui la primera part m'ha recordat un entrenament de boxa, semblava que el Barça havia contractat un sparring, perquè només feiem que atacar sense treva i ells es limitaven a tirar la pilota ben lluny de l'àrea, defugien el cos a cos. Però en una d'aquestes construccions fugaces ha arribat el seu gol, que admetrem que és responsabilitat d'Abidal -un pèl baix de forma-, encara que ens ha agafat per sorpresa a tots, la passada de Cissé era impossible.



Per sort, no hem trigat gaire a reconduir la situació. Tres gols i els que podien haver estat, sobretot l'ocasió que Iniesta li deixa a Xavi al punt de penal i falla incomprensiblement, igual que el travesser de Messi. El primer ve d'una altra assistència magistral de Xavi, el de Villa ha sorgit d'una jugada assajada habitual i el segon de l'argentí ha estat de pitet, amb parets rapidíssimes a la frontal.

A la segona part hem sortit una mica endormiscats, fins que ha sortit Guardiola a clavar quatre crits i hem tornat a pressionar i a fer-los ensumar poc la pilota. 

M'han agradat molt Pedro -que malgrat haver errat un gol cantat, ha pressionat sense fi i ha lluitat per totes les pilotes- i Sergio, amb un control de la seva posició brutal. No descobreixo res si reafirmo que des del Mundial ha fet un altre salt endavant. Trobo que Villa hauria de pensar-s'ho menys a l'hora de xutar, però en canvi trena de meravella les combinacions al primer toc.


Menció especial pels àrbitres de porteria, els seus genolls deuen estar destrossats a hores d'ara. Si els haguessin canviat pels ninos inflables que apareixen quan marquem gols, ningú ho hagués notat. Com algú ha dit, amb el seu sou dóna per instal·lar càmeres i altres artilugis.

Sobre la realització, bastant discreta, fins que a la segona part s'han adormit amb les repeticions inoportunes que ens han fet perdre un parell de jugades. També han cantat amb la substitució de Xavi, abusant de mostrar-nos al públic.

La pregunta: Què hi pinta un aficionat confés del Real Madrid a la llotja del Camp Nou. Parlo d'Alejandro Sanz. El seu lloc el podria haver ocupat qualsevol culer. Detall molt lleig.



Diumenge ens toca contra l'Atlético. Us recomano aquest article del Martí Perarnau on s'explica la planificació física del Barça per aquesta temporada. Guanyar a camp matalasser tindrà una bona dosi de mèrit.

FCB - Hércules: Sense comentaris

Sense comentaris, sí, però no pel que ha esdevingut sobre el terreny de joc, perquè no ho he vist. 

La culpa és de Gol Televisión, el seu estrany funcionament per detectar la subscripció al canal i el seu ineficaç (o directament inexistent) servei d'atenció al client.

De la primera jornada de Lliga me'n vaig perdre els compassos inicials, inclós el gol de Messi. Per obra i gràcia de l'atzar, vaig recuperar el senyal codificada d'aquest canal de pagament. Avui he començat a veure el partit del Camp Nou, però als cinc minuts algun sistema ha decidit que jo no tenia dret a gaudir del servei pel qual he pagat religiosament des que soc abonat.

Com sempre en aquests casos, el servei tècnic ha brillat per la seva inutilitat, una gravació es limita a donar-te una instrucció (esperi 10 minuts per tornar a rebre el senyal) de forma repetitiva. Ni rastre de teleoperadors.

Espero que no hi hagi una tercera incidència, perquè donar-me de baixa de Gol Televisión serà la conseqüència més probable. Dilluns informaré a aquesta empresa del succès, a veure què em responen. No descarto anar narrant el cas per aquí, així tothom podrà saber a què s'atén quan s'aboni a aquest canal de TDT premium.

Recorda, Mister

Una de les grans aportacions que ha suposat l'arribada de la TDT a Catalunya és poder gaudir de Barça TV, gràcies a un acord entre el propi club i el Grup Godó.



A part de ser un bon antídot contra les hores mortes en què no saps què fer, el canal oficial blaugrana ofereix tota l'actualitat, repeticions i resums de partits i, el més destacat, programes de producció pròpia molt interessants, com Porta 104, El quadrat verd, Símbols o Recorda, Mister.


El programa ens arriba de la mà de David Carabén (també conegut per ser el líder del grup Mishima), que en aquesta ocasió ens convida a recordar els entrenadors més il·lustres que han passat per la banqueta del Camp Nou. Per a fer-ho, se serveix d'entrevistes al propi protagonista i a jugadors que van ser els seus deixebles, a periodistes i també a gent de l'entorn culé. Tot plegat ve acompanyat d'imatges d'arxiu que ajuden a fer-se una idea de la filosofia futbolística i humana de l'entrenador, així com què va suposar la seva etapa al capdavant del primer equip en el si del Barça. Per acabar-ho d'amanir, hi ha una espècie de separadors on apareixen frases cèlebres i aforismes de personatges vinculats al món del futbol.

La realització és senzilla i sense gaires floritures, perquè el guió tampoc ho requereix. Les entrevistes a l'entrenador estan fetes amb una càmera amb trípode (plans mitjos i curts amb o sense escorç de l'entrevistador, que és el mateix Carabén) i una altra autònoma que es va movent per l'espai i ofereix plans menys convencionals. Als jugadors i altres personatges normalment se'ls entrevista en alguna localització relacionada amb la seva professió o vinculació blaugrana (a peu de gespa, a la cabina de premsa, etcètera) i la posició del set sempre és un cara a cara suficientment desviat com per fer l'escorç.



Fins ara s'han dedicat programes a Lattek, Menotti, Venables, Ruiz, Muller, Cruyff, Robson, Van Gaal, Serra Ferrer, Reixach i Antic.

Com que el Barça no s'ha animat a comercialitzar cap dels programes del seu canal, la única opció que ens queda per recuperar Recorda, Mister és tirar de ripejats de la TDT. Aquí els trobareu penjats a Megaupload.

Com a últim apunt, us recomano intentar recuperar un altre programa made in David Carabén anomenat L'habitació dels miralls, emès durant l'etapa de Rijkaard al Barça i que consistia en entrevistes molt personals i innovadores -pel format i l'escenografia- amb els jugadors i entrenadors del club.

I vosaltres què n'opineu de Recorda, Mister?